KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z GMINY ROGOWO NAGRODZONE W KONKURSIE ''RYPIŃSKIE SMAKI''

Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Rogowo nagrodzone w konkursie „Rypińskie smaki”

          W dniu 16 maja 2008 r. w Rypinie odbyła się impreza środowiskowa „Rypińskie klimaty” popularyzująca regionalną kulturę i tradycję wśród społeczności lokalnej.  Imprezę zorganizował Zespół Szkół nr 3 w Rypinie. Pan Krzysztof Sikora - Przewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego objął honorowy patronat  nad imprezą. Zaproszenie na imprezę przyjęli także następujący przedstawiciele województwa kujawsko-pomorskiego: Pan Ryszard Bober -  Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Pani Regina Ostrowska - Przewodnicząca Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Pan  Franciszek Złotnikiewicz – członek  Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Obecny był także Pan Wojciech Mojzesowicz - Zastępca Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa. Udział w imprezie wzięli także wójtowie gmin z terenu powiatu  rypińskiego, burmistrz miasta oraz starosta rypiński.

Głównym punktem imprezy był konkurs „Rypińskie smaki”, czyli konkurs potraw tradycyjnych połączony oczywiście z degustacją. W konkursie uczestniczyły koła gospodyń wiejskich gmin z terenu powiatu rypińskiego, w tym Koło Gospodyń Wiejskich Stary Kobrzyniec i Koło Gospodyń Wiejskich Lasoty, zakłady produkcji żywności oraz Zespół Szkół nr 3 w Rypinie. Miło jest nam poinformować, że jedną z trzech głównych nagród zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Stary Kobrzyniec za przygotowany żurek, a wśród wyróżnionych znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich Lasoty za przygotowany bigos staropolski. Na stole przygotowanym przez KGW Stary Kobrzyniec, oprócz oczywiście potrawy nagrodzonej, znalazły się m.in. takie dania jak: pierogi z kapustą i grzybami, kiełbasa swojska, szynka gotowana, babka i bułki drożdżowe, ciastka na amoniaku. Na stole wystawionym przez KGW Lasoty, prócz bigosu staropolskiego, były m.in. takie dania jak:  kiełbasa wędzona, kaszanka, staropolski smalec z jabłkami, pierogi z grzybami i kapustą, wigilijna zupa grzybowa na kwasie z kapusty, mazurek z polewą mleczną.

                                                                                        Wszystkim Paniom serdecznie gratulujemy.

       

 Więcej zdjęć w galerii >> kliknij tu <<

 

Saturday the 20th. . Joomla 3.0 templates. All rights reserved.

Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies. Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów na polityka prywatnosci.

Jesli akceptujesz ciasteczka z tej strony wcisnij.

EU Cookie Directive Module Information