KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH Z GMINY ROGOWO NAGRODZONE W KONKURSIE ''RYPIŃSKIE SMAKI''
Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Rogowo nagrodzone w konkursie „Rypińskie smaki”
W dniu 16 maja 2008 r. w Rypinie odbyła się impreza środowiskowa „Rypińskie klimaty” popularyzująca regionalną kulturę i tradycję wśród społeczności lokalnej. Imprezę zorganizował Zespół Szkół nr 3 w Rypinie. Pan Krzysztof Sikora - Przewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego objął honorowy patronat nad imprezą. Zaproszenie na imprezę przyjęli także następujący przedstawiciele województwa kujawsko-pomorskiego: Pan Ryszard Bober - Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Pani Regina Ostrowska - Przewodnicząca Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Sejmiku Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Pan Franciszek Złotnikiewicz – członek Zarządu Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Obecny był także Pan Wojciech Mojzesowicz - Zastępca Przewodniczącego Sejmowej Komisji Rolnictwa. Udział w imprezie wzięli także wójtowie gmin z terenu powiatu rypińskiego, burmistrz miasta oraz starosta rypiński.
Głównym punktem imprezy był konkurs „Rypińskie smaki”, czyli konkurs potraw tradycyjnych połączony oczywiście z degustacją. W konkursie uczestniczyły koła gospodyń wiejskich gmin z terenu powiatu rypińskiego, w tym Koło Gospodyń Wiejskich Stary Kobrzyniec i Koło Gospodyń Wiejskich Lasoty, zakłady produkcji żywności oraz Zespół Szkół nr 3 w Rypinie. Miło jest nam poinformować, że jedną z trzech głównych nagród zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Stary Kobrzyniec za przygotowany żurek, a wśród wyróżnionych znalazło się Koło Gospodyń Wiejskich Lasoty za przygotowany bigos staropolski. Na stole przygotowanym przez KGW Stary Kobrzyniec, oprócz oczywiście potrawy nagrodzonej, znalazły się m.in. takie dania jak: pierogi z kapustą i grzybami, kiełbasa swojska, szynka gotowana, babka i bułki drożdżowe, ciastka na amoniaku. Na stole wystawionym przez KGW Lasoty, prócz bigosu staropolskiego, były m.in. takie dania jak: kiełbasa wędzona, kaszanka, staropolski smalec z jabłkami, pierogi z grzybami i kapustą, wigilijna zupa grzybowa na kwasie z kapusty, mazurek z polewą mleczną.
Wszystkim Paniom serdecznie gratulujemy.
Więcej zdjęć w galerii >> kliknij tu <<